פורסם ב- כתיבת תגובה

בית על העץ

 

אלפי שנים לפני שמישהו חשב לפתוח בית ספר לקליעה או להעביר סדנאות לקליעה היו כאלה שידעו לקלוע. הקולעות הראשונות היו הציפורים. האדם שצפה בציפורים העתיק מהם את המלאכה ושכלל אותה כך שתתאים לצרכיו המרובים והמגוונים. אבל מבין כל זני הציפורים, אין ספק שהציפור האורגת (Weaver Bird) שכללה את המלאכה לכדי אומנות.

רוב הציפורים בוחרות לבנות את הקן שלהם במקום יציב – נקודת חיבור עבה בין ענפים, אדן חלון רכב, בין רעפים וכו', ולכן הן יכולות להסתפק בגיבוב והדבקה של ענפים, עלים וסיבים ליצירת הקן. בניגוד להן, הציפור האורגת, תולה את הקן שלה בין שמיים לארץ, קשור לענף של עץ. בתנאים כאלה של נדלן אווירי, אין ספק שהיה על הציפור לפתח טכניקה מיוחדת ולברור את החומרים המתאימים כדי להעמיד קן אווירי בטיחותי. והאורגת, אכן אורגת/ קולעת את הקן שלה. האורגת אוהבת להרגיש בטחון והיא קולעת את הקינים שלה בשכנות לקולעות אחרות ואפשר לראות באפריקה עצים רבים שנראים כמו מושב עובדים של האורגת, עם עשרות קינים שמעטרים את העץ.

הציפור האורגת שייכת למשפחת הדרורים ומונה ארבעה מינים. היא נפוצה בעיקר באפריקה אבל ישנם גם כמה מינים באסיה. הקינים של האורגת שונים בגודל, בצורה, בחומר ובטכניקה ושונה ממין למין. האורגת אוספת סיבים דקים של עלים, דשא, ועלים ובעזרת המקור ממש קולעת אותם זה בזה בצורת שתי וערב ויוצרת לגוזלים קן בטיחותי נעים ותלוי. את כל מלאכת הקליעה עושה הזכר ובעצם זה חלק מהחיזור שלו, כשהוא מנסה לפתות אותה בנכסי נדלן מפוארים. לקראת סיום, הנקבה נכנסת ובודקת האם נאים החדרים בעיניה, ורק לאחר אישור הבנייה שלה, הוא מבצע את הפיניש האחרון והיא מטילה.

השבוע נתלה בספארי שברמת-גן דגם ענק של קן אורגת שקלע הרצל אוסטר לפי תמונות של קינים מאפריקה. לנו נשאר רק לבקר באזור הציפורים ולחכות שאיזו אורגת תצא למעוף ארוך, תבדוק את העבודה של המאסטר ותחליט לשבת פה איתנו.