פורסם ב- כתיבת תגובה

פעילות גופנית בהריון – כל המיתוסים

5 מיתוסים נפוצים על פעילות גופנית בהריון:

משבוע חמישי יש להימנע משכיבה על הגב

תאורטית נכון, מעשית, פחות. ההמלצה הרווחת היא אמנם לא לתרגל בשכיבה על הגב מחשש שהרחם ילחץ על אחד מכלי הדם (וריד נבוב תחתון) וובסופו של דבר יפחית את זרימת הדם לרחם. "הווריד הנבוב התחתון עובר בחלק האחורי של הגב, אם שוכבים עליו פחות דם חוזר ממנו ללב בכל נקודת זמן ותאורטית יכולה להיות פחות זרימת דם לרחם,

באופן מעשי אין שום הוכחה ששכיבה על הגב משפיעה ואין שום המלצה לשכב על צד זה או אחר, לא בהתעמלות ולא בשינה." מבהיר ד"ר הנדלר.

פעילות גופנית עלולה לפגום באספקת החמצן והמזון לעובר

בעבר נהגו לחשוב כי פעילות גופנית יכולה לפגום באספקת החמצן והמזון לעובר. ואולם, לאשה בכושר יכולת טובה לווסת את אספקת החמצן. בנוסף, גם אם בפרק זמן מסוים במהלך האימון העובר מקבל פחות דם, זה לא מה שיגרום לו לשקול פחות בלידה. אין ספק כי במהלך פעילות גופנית עצימה השרירים והרחם מקיימים ביניהם תחרות על המשאבים, לכן ההמלצה היא לבצע פעילות גופנית בעצימות נמוכה שלא מביאה אתכם בכלל לקו הזינוק של התחרות.

פעילות גופנית עלולה להביא ללידה מוקדמת

בעבר נהגו לחשוב שהפרשת הורמוני סטרס במהלך פעילות בשילוב עם הקטנת זרימת הדם לרחם יכולים להגביר את התכווצות הרחם ולהביא ללידה מוקדמת. מחקרים מראים שההיפך הוא הנכון. אמנם נשים פעילות מדווחות על פעילות רחמית בתגובה לפעילות, אולם מסתבר שפעילות גופנית בהריון דווקא מקטינה את הסיכון ללידה מוקדמת.

עדיף להימנע מכפיפות בטן בהריון

עוד סוגיה שנוייה במחלוקת שמקורה בהמלצה שלא לשכב על הגב. "כפיפות בטן מעלות את הלחץ התוך בטני, אין בהם תועלת בהריון יש בהן רק סכנות. טוענת ד"ר גליצקיה. לדברי ד"ר קונסטנטיני אין מניעה גורפת לביצוע כפיפות בטן למעט מקרים של היפרדות השריר הישר בטני ואולם אין בהן הרבה תועלת בהריון וישנן דרכים מועילות יותר לעבוד על השרירים מאשר כפיפות. "מי שמאומנת יכולה לעשות כפיפות בטן בטרימסטר ראשון, אחר כך, עיקר הבעיה היא אי נוחות." אומרת קונסטנטיני. רוב המאמנים נגד ביצוע כפיפות בטן בהריון. לדבריהם כפיפות בטן מפעילות את השריר הישר בטני והאלכסונים, שממילא עוברים מתיחה גדולה במהלך ההריון, כך שהנסיון לחזק אותם מיותר. מה גם שככל שההריון מתקדם יותר, קשה יותר לבצע כפיפות. לדברי שרון שטרית, גמישות היתר שאישה נהנית ממנה בהריון גורמת לנטייה של שני חלקי השרירי הישר בטני להיפרד זה מזה וכפיפות בטן יכולות לעודד את ההיפרדות עוד יותר. אבל זו בהחלט אינה סיבה להזניח את כל שרירי הבטן. אפשר וכדאי לעבוד על השריר הרחב בטני (ולא הישר בטני) בעזרת תרגילים לאיסוף שרירי רצפת האגן. עבודה כזאת מסייעת במניעת בריחת שתן וצניחה של הרחם, מסייעת בשמירה על הגב מקנה יציבה יותר טובה, מקלה על כאבים ואף משמשת במהלך הלידה לקידום העובר בתעלת הלידה. חיזוק שרירי קרקעית האגן עשוי אף לעתים למנוע את הצורך בחתך חיץ בזמן לידה." היות ולא לכולם ברור איפה בדיוק הוא מצוי ואיזה תרגיל מפעיל אותו, מומלץ  לקבל הדרכה מפיזיותרפסיט או מדריך פעילות גופנית לנשים בהריון לפני שעובדים עליו.

קפיצות יכולות לגרום להפלה

אם אפשר היה להפיל בקפיצה נשים היו קופצות מכל עבר ולא נשכבות על מיטת הרופא. ואולם ההמלצה היא להימנע מקפיצות ופעילויות שיכולות לגרום לנפילות וחבלות בבטן. ביניהם, ריצה בשטח, קפיצות, אירובי מדרגה, סקי ופעילות של מגע אחד בשני כמו קיק בוקסינג מול מתאמנת נוספת.